Rörligt eller fast elpris?

Frågan man ställer men aldrig riktigt får ett ordentligt eller tillräckligt avgörande svar på. Vad passar mig och min bostad bäst? Vad är skillnaden på fast och rörligt? Och vilket är billigast? Sanningen är att det inte alls är så komplicerat och att det egentligen beror helt på vad för sorts betalning och erbjudanden man föredrar.

Fast avtal
Ett fast avtal innebär att du betalar ett och samma pris för din el oberoende av hur mycket ström du har förbrukat. Det positiva med ett fast avtal är att du inte behöver oroa dig för hur elpriset ändrar sig på marknaden under din bindningstid. Det finns dock olika sorters kontrakt och dessa skiftar beroende på elbolaget och deras anbud. Vissa bolag har till exempel infört omteckningsrätt, som går ut på att man kan omförhandla sitt fasta pris om det visar sig att priset går ner på el. Ett fast elavtal är bra för dig som inte gillar överraskningar och som vill veta exakt hur mycket pengar du kommer att få betala varje månad. Det här betyder dock att du kan gå miste om sänkningar på börsen som gör att din el hade kunnat kosta mindre.


Rörligt avtal
Ett rörligt avtal innebär att du betalar för den mängd förbrukad el i hemmet och att du får olika prissummor varje månad beroende på elpriset är värderat just då. Fördelen här är att du inte behöver gå miste om sänkningar på börsen och att du endast betalar för den el du har använt. Ett rörligt elavtal är Idealiskt för dig som vill betala mindre när elen kostar mindre. Är du energisparare eller har el på platser där den inte används så ofta (t.ex. sommarstugan), ja – då är det nog ett rörligt avtal som passar dig bäst.

Vilket är då bäst?
Det pågår fortfarande långa debatter mellan elbolagschefer och experter om huruvida rörligt eller fast elpris är det bästa och något konkret svar har man inte kommit fram till. Johan Öhnell, vd för Telge energi har alltid talat för rörligt avtal och menar att man faktiskt kommer att tjäna på det med tanke på att elkonsumtionen blir mindre då fler och fler vindkraftverk kommer till användning. Samtidigt menar Thorbjörn Kjaergaard, vd för Kundkraft, att prisen för el alltid har gått upp och att den speciellt nu, i konjunkturuppgång kommer att vara betydligt dyrare än vanligt.

Faktum är att det är du själv som måste välja vad du föredrar. Prata med ditt elbolag om möjligheter och mer information om hur just dem handskas med fasta och rörliga avtal.